Το κάστρο της Χίου – ένας χαμένος παράδεισος

Το κάστρο της ΧίουΗ σκέψη για τη δημιουργία μίας σύγχρονης ‘στρατιάς’ για την υπεράσπιση του Κάστρου της Χίου ενάντια στην ανθρώπινη αδιαφορία και τις φυσικές καταστροφές φαίνεται να βρήκε άμεση ανταπόκριση από άτομα διαφόρων ηλικιών και πεποιθήσεων.

Η κίνηση αυτή κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να αποκτήσει θερμούς εθελοντές και να κατοχυρωθεί ως μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική ομάδα με το όνομα Εθελοντική Ομάδα Δράσης, το ‘Κάστρο της Χίου Ένας Χαμένος Παράδεισος’. Ποια είναι όμως η ομάδα αυτή και που προσβλέπει;

Η ομάδα λοιπόν, ξεκίνησε τη δράση της μέσα από ένα γνωστό ιστότοπο πριν ένα περίπου χρόνο. Η διαδικτυακή τεχνολογία ένωσε ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών καταβολών, κοινωνικών πεποιθήσεων, ποικίλων ηλικιών και τρόπων σκέψεως. Το κοινό συστατικό στοιχείο που ένωνε και ενώνει τα μέλη της ομάδας αυτής είναι απλό και παράλληλα ουσιαστικό: η ανάγκη για τη διάσωση και ανάδειξη του Κάστρου της Χίου και του ζωντανού οικισμού του. Έτσι, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, Το Κάστρο της Χίου Ένας Χαμένος Παράδεισος, έθεσε ως θεμέλιο λίθο την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, την ευαισθητοποίηση των συμβαλλόμενων φορέων, των κατοίκων της Χίου, αλλά και κάθε ευσυνείδητου Έλληνα πολίτη και μη.

Η επίτευξη του στόχου αυτού ήταν από την αρχή και εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, όχι όμως ακατόρθωτη υπόθεση. Μέσα από διαφορετικού είδους δράσεις η ομάδα απέδειξε ότι προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον των φορέων και των κατοίκων προς το ξεχασμένο αυτό μνημείο. Έτσι, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους τοπικούς αρμόδιους φορείς ενθαρρύνοντας, μεταξύ άλλων, την ένταξη του Κάστρου σε διαφορετικά αναπτυξιακά/χρηματοδοτικά προγράμματα που θα επιτρέψουν την έναρξη εργασιών σε αυτό, είτε στον οικισμό είτε στα αρχαιολογικά μνημεία του (τείχη, βίγλα-Κουλά κτλ). Επίσης, η ομάδα προωθεί τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων για την προβολή του Κάστρου και τη γνωστοποίηση του προβλήματος, π.χ. με περιηγήσεις, διενέργεια συναυλιών, δημοσίευση άρθρων κτλ. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο για την ομάδα παίζει η εθελοντική εργασία. Έτσι, οργανώνει ημέρες εθελοντικού καθαρισμού τόσο του οικισμού όσο και των τειχών του Κάστρου (κατόπιν σχετικής άδειας από την αρχαιολογία). Επιπρόσθετα, με δράσεις διαμαρτυρίας, όπως με τη συλλογή υπογραφών για την προώθηση σχετικών αιτημάτων και τη δημιουργία πανό με συνθήματα-μηνύματα η ομάδα προσπαθεί να στρέψει την προσοχή της χιώτικης κοινωνίας στη διάσωση της αυθεντικής πρωτεύουσας του νησιού, το Κάστρο.

Έτσι ξεκίνησε η ομάδα το ταξίδι για την Ιθάκη, αλλά σίγουρα θα είναι ‘μακρύς ο δρόμος’ της. Αξίζει, όμως η προσπάθειά της ακόμα και αν η ομάδα συμβάλει έστω και λίγο στη σωτηρία του Κάστρου της Χίου. Η επιτυχία της θα κριθεί από τη στήριξη που θα της παράσχει η χιακή κοινωνία. Ας στηρίξουμε όλοι λοιπόν την προσπάθεια αυτή και ας πιέσουμε για τη λήψη αποφάσεων σήμερα. Ας βοηθήσουμε όλοι να λάμψει και πάλι το χαμένο Κ-Άστρο του νησιού.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.chioscastle.gr

Μαρία Μ.