Ζάκυνθος, το καταπράσινο νησί με τις χρυσαφένιες αμμουδιές

Ζάκυνθος
Η Ζάκυνθος είναι το νοτιότερο νησί του Ιονίου. Έχει σχήμα σχεδόν τριγωνικό με δύο καταπράσινα ακρωτήρια που επεκτείνονται στη θάλασσα και σχηματίζουν τον κόλπο του Λαγανά. Πρόκειται για ένα νησί καταπράσινο που περιτριγυρίζεται από πολλές χρυσαφένιες αμμουδερές παραλίες δημιουργώντας ένα μαγευτικό ειδυλλιακό τοπίο.

Το όνομα του νησιού προήλθε από τον Ζάκυνθο γιο του Βασιλιά της Φρυγίας, Δάρδανο, όπου το κατοίκησε πρώτος. Οι κάτοικοι λάτρευαν κυρίως τον Απόλλωνα και την Άρτεμη επειδή όπως λέγεται σε αυτούς τους δύο άρεσε το νησί για τη φυσική του ομορφιά και έμεναν σε αυτό. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Ζακυνθινοί τάσσονται με την πλευρά των Αθηναίων και μάλιστα λαμβάνουν μέρος στην εκστρατεία της Σικελίας όμως μετά την ήττα η Αθηναϊκή Συμμαχία διαλύεται και το νησί καταλαμβάνουν οι Σπαρτιάτες. Στη συνέχεια υποτάχθηκαν στους Μακεδόνες, τους Ρωμαίους και κατόπιν ξανά στους Μακεδόνες. Ο χριστιανισμός έφτασε στη Ζάκυνθο γύρω στα μέσα του 3ου μ.Χ αιώνα. Η παράδοση μάλιστα αναφέρει ότι στο 34 μ.Χ η Μαρία Μαγδαληνή πέρασε από το νησί και δίδαξε το λόγο του Χριστού. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο αποτελεί στόχο επιδρομέων και πειρατών ώσπου πέφτει τελικά στα χέρια των Φράγκων. Αυτοί κατάφεραν να οργανώσουν λίγο την διοίκηση και την οικονομία του νησιού φέρνοντας έστω και προσωρινά την ηρεμία και τη σταθερότητα. Στη συνέχεια περνά στα χέρια των Βενετσιάνων και στα τέλη του 18ου αιώνα περνά στα χέρια των Γάλλων. Αργότερα ο Ρωσοτουρκικός στόλος θα πολιορκήσει το νησί και θα εκδιώξει τους Γάλλους. Το 1809 οι Άγγλοι αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση βάζοντας τη δική τους “πινελιά” στην πλούσια ιστορία του νησιού. Οι Ζακυνθινοί θα ταχθούν με τους Έλληνες στην επανάσταση του 1821 παρά τις αντιρρήσεις, τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τους απαγχονισμούς από το Αγγλικό καθεστώς αλλά η απελευθέρωση θα έρθει πολύ αργότερα. Στις 21 Μαΐου 1864 επισημοποιείται η ένωση με την Έλλάδα. Το 1945 απελευθερώνεται από τη Γερμανική κατοχή όμως λίγα χρόνια αργότερα το 1953 ένας καταστροφικός σεισμός ισοπεδώνει όλη την πόλη καταστρέφοντας πολλά ιστορικά κτίρια και μαζί τους θησαυρούς που περιέχουν.
Η Ζάκυνθος όντας κάτω από την κατοχή Ενετών , Γάλλων, Άγγλων και Ρώσων ήρθε σε επαφή με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και ιδιαίτερα τον Ιταλικό με αποτέλεσμα να αναπτύξει μια ξεχωριστή και πρωτοποριακή πνευματική δραστηριότητα στη ζωγραφική, μουσική, το θέατρο και τη λογοτεχνία (επτανησιακή σχολή). Ο Α.Μάτεσης, ο Γ.Ξενόπουλος, ο Δ.Σολωμός, ο Α.Κάλβος είναι μερικοί από τους Ζακυνθινούς που διάπρεψαν στην δραματουργία, στη πεζογραφία και στην ποίηση.
Η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της Ζακύνθου αποτυπώνεται πολύ καλά από τα διάφορα μουσεία που υπάρχουν στο νησί. Υπάρχει το μουσείο Βυζαντινής Τέχνης όπου μπορείτε να δείτε συλλογή από εικόνες, αγιογραφίες και τοιχογραφίες από τη Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Επίσης το Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων. Εδώ υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα, σπάνια χειρόγραφα, προσωπογραφίες και έργα ζωγραφικής των διάσημων Ζακυνθινών ποιητών και λόγιων. Ακόμα το Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου με προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και ανέκδοτες φωτογραφίες του συγγραφέα. Το Αγροτικό Μουσείο – Βερτζάγειο όπου παρουσιάζεται η πολιτιστική και αγροτική ιστορία ενός παραδοσιακού Ζακυνθινού χωριού. Τέλος το Ναυτικό Μουσείο Επτανήσου και το Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο. Στο πρώτο παρουσιάζεται η ναυτική ιστορία των επτανήσων μέσα από πίνακες ζωγραφικής, μινιατούρες και ναυτικά όργανα. Στο δεύτερο βλέπουμε την εξελικτική πορεία της Ναυτικής ιστορίας του Ελληνικού Έθνους.
Φτάνοντας στο νησί από το πλοίο κιόλας φαίνεται το καμπαναριό του Αγίου Διονυσίου του προστάτη του νησιού (ένα από τα λίγα κτίρια που επέζησαν του σεισμού) . Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα σύμβολα του νησιού, είναι όμοιο με εκείνο του Αγίου Μάρκου της Βενετίας και φαίνεται από όποια πλευρά της πόλης και αν βρίσκεστε. Η πιο έντονη τουριστική και εμπορική κίνηση υπάρχει στη μεγάλη παραλιακή οδό που εκτείνεται από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι την πλατεία Σολωμού. Σε αυτή θα θαυμάσετε πέρα από αγάλματα του Διονυσίου Σολωμού και της Δόξας, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μόλου, το πνευματικό κέντρο του Δήμου με τη βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Αρχείο, το κινηματοθέατρο “Φώσκολος” και το κτίριο του μουσείου Βυζαντινής τέχνης. Τριγύρω υπάρχουν και άλλες ωραίες πλατείες και εκκλησίες όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου, η πλατεία του Αγίου Παύλου, οι εκκλησίες των Αγίων Γεωργίου των Φιλικών, της Κυρίας των αγγέλων κ.λ.π. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τη Μπόχαλη, ένα ύψωμα με πυκνή βλάστηση, καταπληκτική θέα, στενούς γραφικούς δρόμους που οδηγούν στο κάστρο ενώ υπάρχουν και πολλές καφετέριες και εστιατόρια. Επίσης πρέπει να δείτε το λόφο του Στράνη τον λόφο όπου ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε και έγραψε τον “Ύμνο προς την Ελευθερία”. Φεύγοντας από την πόλη προς τα νότια θα συναντήσουμε το Αργάσι (4 χιλιόμετρα από την πόλη), μια τουριστικώς αναπτυγμένη περιοχή χωρίς ιδιαίτερη γραφικότητα με έντονη όμως νυχτερινή ζωή. Εκεί κοντά βρίσκεται η τεράστια παραλία του Γέρακα καθώς και άλλες μικρότερες και πιο ήσυχες για αυτούς που αναζητούν κάτι πιο ήρεμο. Στη νοτιοδυτική ακτή της Ζακύνθου βρίσκεται ο συχνότερος τουριστικός προορισμός για νέους ανθρώπους και οικογένειες που αναζητούν τη διασκέδαση. Πρόκειται για τον Λαγανά μια έντονα τουριστικοποιημένη περιοχή με μοναδική αμμουδερή παραλία 9!! χιλιομέτρων με ζεστά και καθαρά νερά. Υπάρχουν πάμπολλα ξενοδοχεία, μαγαζιά, ταβέρνες, καφετέριες, εστιατόρια και πολλή έντονη νυχτερινή ζωή. Στο τέλος του κόλπου του Λαγανά υπάρχει το θέρετρο Καλαμάκι. Είναι προέκταση της παραλίας του Λαγανά με αμμουδιά, κρυστάλινα και πεντακάθαρα νερά. Πιο νότια θα συναντήσουμε καλές και καθαρές παραλίες όπως τα Καμίνια, ο Κόρνος, Όρμος κεριού , Μαραθιάς κ.α Το Κερί χωρίζεται σε 2 μέρη:το πυκνοκατοικημένο χωρίο που βρίσκεται πάνω σε έναν πράσινο λόφο και το άλλο που λέγεται «Λίμνη Κεριού» και βρίσκεται ο κόλπος του Κεριού, η παραλία και το μικρό λιμάνι. Το χωριό αποτελείται από παλιά πέτρινα σπίτια και στενά δρομάκια. Προχωρώντας πάνω στο βουνό και στην άκρη ενός βράχου (300 μέτρα από τη θάλασσα) βρίσκεται ο Φάρος του Κεριού. Η θέα από εκεί είναι μοναδική. Μην παραλείψετε να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα από εκεί και τις “Μυζήθρες” τα απότομα εντυπωσιακά βράχια που ξεπηδούν από τη θάλασσα . Από το λιμάνι που υπάρχει στη λίμνη του Κεριού μπορείτε να νοικιάσετε κάποιο καΐκι και να πάτε στο Μαραθονήσι, την παραλία της Μαραθιάς και στις Μπλέ Σπηλιές (μπορείτε να τις επισκευτείτε μόνο με βάρκα).
Το Δυτικό κομμάτι της Ζακύνθου δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο μιας και υπάρχουν απότομες πλαγιές και βράχοι που καταλήγουν στη θάλασσα. Η βόρεια πλευρά κρύβει εξίσου με τη νότια πολλές ομορφιές και ωραίες παραλίες με αποτέλεσμα να είναι αναπτυγμένη τουριστικά και να είναι ένας αρκετά ενδιαφέρον προορισμός. Λίγο πιο βόρεια από την πόλη βρίσκεται το Τσιλιβί. Είναι ένα χωριό με αμμώδη παραλία κοντά στο χωριό Πλάνος. Είναι ένα από τα δημοφιλή θέρετρα της Ζακύνθου Στα βορειοδυτικά της Ζακύνθου (18 χιλιόμετρα) θα βρείτε ένα αρκετά διαδεδομένο τουριστικό θέρετρο τις Αλυκές. Το όνομά του το πήρε από τις Αλυκές που υπήρχαν εκεί και προμήθευαν όλο το νησί με αλάτι. Πρόκειται για μια πολύ ωραία αμμουδερή παραλία με πολλές ανέσεις και ρηχά νερά. 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της χώρας βρίσκονται οι άνω και κάτω Βολίμες. Πρόκειται για γραφικά χωριά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών . Αξίζει να επισκεφτείτε τις μπλέ Σπηλιές, το Σκηνάρι και την περιοχή Ναυάγιο με τη διάσημη παραλία όπου έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Ζακύνθου.
Εκτός όμως από τις υπέροχες παραλίες που διαθέτει η Ζάκυνθος έχει και πολλά ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες. Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Μονή Στροφάδων ένα μοναστήρι του 13ου αιώνα αφιερωμένη στο Σωτήρα Χριστό όπου μόνασε ο Άγιος Διονύσιος. Επίσης η Μονή Αναφωνήτριας του 15ου αιώνα στη βορειοδυτική Ζάκυνθο. Στο μοναστήρι αυτό ο Άγιος Διονύσιος συνάντησε τον δολοφόνο του αδελφού του τον οποίο και συγχώρησε. Ακόμα η Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών. Εκεί μόνασε ο Άγιος Γεράσιμος , προστάτης της Κεφαλονιάς. Η Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας του 16ου αιώνα , η Μονή Παναγίας Σκοπιώτισσας που είναι η μοναδική εκκλησία με τρούλο με εντυπωσιακό στοιχείο το έμβλημα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στο μωσαϊκό του ναού. Επίσης το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου του 16ου αιώνα και τέλος η μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Ελευθερώτριας κοντά στο Νάο της Αγίας Μαύρας.
Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός χελωνών Caretta-Caretta βγαίνουν στις αμμουδερές παραλίες της Ζακύνθου για να γεννήσουν τα αυγά τους και μάλιστα στον κόλπο του Λαγανά. Η περίοδος ωοτοκίας είναι τους θερινούς μήνες και για αυτό ο κόλπος υπάγεται σε αυστηρά μέτρα και διεθνείς διατάξεις για την προστασία τους. Οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν το βράδυ στην παραλία σκάβουν την άμμο και σε βάθος περίπου μισού μέτρου τοποθετούν τα αυγά τους. Μετά από 60 μέρες θα επωάσουν και τα νεαρά χελωνάκια από ένστικτο θα κινηθούν προς τη θάλασσα. Έτσι δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια, λακούβες κ.λ.π ώστε να μην εγκλωβιστούν τα μικρά .
Από τις μοναδικές παραδοσιακές γευστικές απολαύσεις που μπορείτε να γευτείτε στο νησί είναι το υπέροχο παραδοσιακό Ζακυνθινό λαδοτύρι όπου με αυτό συνοδεύουν πολλά από τα φαγητά τους. Οι μελιτζάνες “σκορδοστούμπι” (τηγανιτές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτα, ξύδι, ρίγανη και λαδοτύρι. Νόστιμο πιάτο αποτελεί και ο “καπουρμάς” (μοσχάρι σβησμένο με κρασί μαγειρεμένο με ρίγανη και φέτες ντομάτας). Απαραίτητο στο τραπέζι είναι και το μοναδικό ζακυνθινό κρασί ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τα διάσημα γλυκά μαντολάτο και παστέλι.

Πώς θα φτάσετε :

Οδικώς: Aπό Αθήνα προς Κυλλήνη όπου το ταξίδι διαρκεί περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά.. Από Αθήνα προς Κυλλήνη σιδηροδρομικώς με ανταπόκριση στα Καβάσιλα και από εκεί φέρι – μποτ για τη Ζάκυνθο.

Ακτοπλοϊκώς: Με φέρι-μποτ από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο εκτελούνται πολλά δρομολόγια, το ταξίδι διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Αεροπορικώς: H Oλυμπιακή Αεροπορία πραγματοποιεί καθημερινά δρομολόγια για τη Ζάκυνθο όλο το χρόνο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 45 λεπτά. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή Αμπελόκηποι μόλις 4 χλμ. από την πόλη της Ζακύνθου. Υπάρχουν και πτήσεις απευθείας από το εξωτερικό. Ακόμη για την εξυπηρέτηση σας η Ολυμπιακή Αεροπορία διαθέτει λεωφορεία τα οποία εκτελούν δρομολόγια σύμφωνα με τις ώρες αναχώρησης.