ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ – ΝΕΣΤΟΣ: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ

ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ - ΝΕΣΤΟΣ8
Με αυτό το σύνθημα, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας Ισμαρίδας μας προσκαλεί να επισκεφτούμε το μεγαλύτερο υγροτοπικό Πάρκο της Ελλάδας, να απολαύσουμε τη μοναδικότητα του και να ενημερωθούμε για τη χλωρίδα και πανίδα ενός από τους πλουσιότερους οικοτόπους της Ευρώπης. Μόλις 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη, το Πάρκο περιλαμβάνει τις περιοχές Δέλτα Νέστου, Λίμνη Βιστωνίδας και Λίμνη Ισμαρίδας καταλαμβάνοντας μια τεράστια έκταση 930.000 στρεμμάτων σπάνιας βιολογικής, αισθητικής, επιστημονικής, γεωμορφολογικής και παιδαγωγικής αξίας.

Κείμενο-φωτο: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου
Δυο είναι οι πόλοι γύρω από τους οποίους μπορεί να κινηθεί κανείς στο Πάρκο, το Δέλτα του ποταμού Νέστου και οι λίμνες Βιστωνίδας και Ισμαρίδας με το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών. Για κάθε ένα από αυτούς υπάρχει το Κέντρο Πληροφόρησης Νέστου στην Κεραμωτή Καβάλας και το Κέντρο της Λίμνης Βιστωνίδας στο Πόρτο Λάγος του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης. Ανάλογα με το πού θέλετε να κατευθυνθείτε είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την περιήγησή σας επισκεπτόμενοι ένα από τα δυο Κέντρα Πληροφόρησης. Δεν θα ενημερωθείτε μόνο για τις περιβαλλοντικές δράσεις του Φορέα αλλά θα πάρετε τις απαραίτητες πληροφορίες, έντυπο υλικό με χάρτες κλπ. ώστε να επιλέξετε τις περιοχές που θα κατευθυνθείτε και τις δραστηριότητες που αυτές προσφέρουν. Τα Κέντρα Πληροφόρησης παρέχουν ακόμα τη δυνατότητα (ύστερα από προηγούμενη συννενόηση) να περιηγηθείτε από ειδικό ξεναγό που θα σας μυήσει στους υδροβιότοπους και θα σας υποδείξει τα καλύτερα σημεία για ορνιθοπαρατήρηση, διαθέτοντας σας και το απαραίτητο τηλεσκόπιο παρατήρησης.
Ετοιμάστε λοιπόν τη φωτογραφική σας μηχανή στην διαδρομή της Βιστωνίδας για να αποθανατίσετε τα υπέροχα λευκά και ρόζ φλαμίνγκος όπως περπατούν νωχελικά στο νερό! Είναι σίγουρα το highlight της διαδρομής! Στο μοναδικό υδάτινο σύμπλεγμα όπου το θαλασσινό νερό ενώνεται με το γλυκό, ο φτερωτός κόσμος των πτηνών που καταγράφει 326 είδη πουλιών και 21 ψαριών πραγματικά εντυπωσιάζει. Κορμοράνοι, ερωδιοί, βαλτόπαπιες, αργυροπελεκάνοι, πορφυροτσικνιάδες, βαλτοχελώνες ξεχειμωνιάζουν, ζώντας ανενόχλητα ανάμεσα σε καλαμώνες, παραποτάμια δάση με ιτιές, σκλήθρα, φτελιές και λεύκες. Το καλοκαίρι πάρτε μαζί σας μαγιώ για ένα μπάνιο στο Φανάρι που διαθέτει την καλύτερη παραλία ενώ το γραφικό λιμανάκι του Πόρτο Λάγος προσφέρεται για ρομαντικά δειλινά και φρέσκο ψάρι από την περιοχή.

Πάνω από την παραλία της Μολυβωτής ανεβείτε στο λόφο με το εκκλησάκι των Δώδεκα Αποστόλων και θα αποζημιωθείτε από την εκπληκτική πανοραμική θέα του συμπλέγματος των λιμνών.
Στα λουτρά Ποταμιάς λειτουργούν δυο κλειστές πισίνες, όμως η έλλειψη σε ποιοτικές υποδομές προκαλεί θλίψη για τις χαμένες ευκαιρίες τουριστικής εκμετάλλευσής τους. Και στο κομμάτι του πολιτισμού όμως η διαδρομή της Βιστωνίδας θα σας ικανοποιήσει με το Μουσείο των Αβδήρων, με αντικείμενα από τις ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή που χρονολογούνται από τον 7ο πΧ αιώνα. Στη δεύτερη διαδρομή, το Δέλτα του ποταμού Νέστου στο σύνολο των 500.00 στρεμμάτων της έκτασής του δημιούργησε έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς υγρότοπους με τέσσερα οικοσυστήματα και πολλούς βιότοπους. Χαθείτε στο πανέμορφο παραποτάμιο Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν) που στα αρχαία χρόνια ζούσαν ακόμη και λιοντάρια (!) και σήμερα φιλοξενεί σπάνια είδη όπως το Τσακάλι, ο Κολχικός φασιανός και φωτογραφείστε το υπέροχο ‘τούνελ’ με τις Λεύκες.
Μας εξέπληξαν ευχάριστα οι κόκκινες μπάρες με τους Qr codes που διαβάζονται με τα smartphones, παρέχοντας πληροφοριακό υλικό, ‘φυτεμένες’ μέσα στο Δέλτα του Νέστου! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2014 πέρασαν από τα δυο Κέντρα Πληροφόρησης 3.602 επισκέπτες. Όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Μάνος Κουτράκης (φώτο), το Πάρκο συνεργάζεται με το τμήμα Τουρισμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, διοργανώνει δυο φορές το χρόνο συναντήσεις με τουριστικούς φορείς, ενθαρρύνει τον εθελοντισμό μέσα από προγράμματα που πραγματοποιεί και συμμετέχει σε Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και η Philoxenia της Θεσσαλονίκης. Στα μελλοντικά σχέδια η ανάπτυξη ξενώνων και ο εκσυγχρονισμός των Εκθέσεων των δύο Κέντρων Πληροφόρησης.